Δευτέρα, Δεκεμβρίου 31, 2007

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ: «Εμείς είμαστε η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία»Στις 3/6/2007, έγινε στην πόλη της Κοζάνης η παρουσίαση ενός βιβλίου με τίτλο: «Εν ειρήνη του Κυρίου δεηθώμεν - πρόσκληση στους Πεντηκοστιανούς με ερμηνεία των πνευματικών χαρισμάτων», με συγγραφέα κάποιον αγιορείτη ιερομόναχο, ονόματι π. Αλέξιο Καρακαληνό∙ έναν αμερικανό που εγκατέλειψε τον Προτεσταντισμό και ασπάσθηκε την Ορθοδοξία. (Από τις εκδόσεις «Μακρυγιάννης», Ιπποκράτους 16, Κοζάνη, 2006).
Η σύναξη έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορα και μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος μετά το πέρας της ομιλίας του αποχώρησε από το Ναό λόγω του ότι το επόμενο πρωί θα έπρεπε να βρίσκεται στο πανεπιστήμιο. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς.

Την εκδήλωση έκλεισε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον Παπισμό. Παρακάτω παρατίθεται το σχετικό απομαγνητοφωνημένο τμήμα της ομιλίας του. Επί λέξει είπε τα εξής:


«[…] Εκατομμύρια είναι τα πετρώματα, το διαμάντι όμως είναι λίγο. Ομοίως και μέσα στα μέταλλα ο χρυσός… Στο Σύμβολο της Πίστεώς μας [διαβάζουμε]: «…Εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν». Και έχουμε συνυφάνει αυτό το «Καθολικήν» με τον Παπισμό. Λέτε «είναι η Καθολική εκκλησία». Είναι λάθος!

Το πέρασε ο Πάπας και, δυστυχώς, μπήκε και μες στις καρδιές των ανθρώπων. Εμείς είμαστε η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Εκείνη είναι η «των Λατίνων», η «του Πάπα», όπως είπε ο πατήρ Γεώργιος [Μεταλληνός]. Εμείς είμαστε. Απλώς [αυτοί] καπηλεύονται αυτό που είπα. Είπε ο πατήρ Γεώργιος για την «Παπική…», «τον Πάπα…» ότι είναι τα πάντα… Με το Αλάθητο με, με, με… με χίλια δυο. Διότι είναι μία «εκκλησία», αν μπορούμε να την πούμε [έτσι], αποστεωμένη από Μυστήρια, από εκκλησιολογία∙ κυρίως δε και πρωτίστως από το δόγμα. Αξίζει κανείς να μελετήσει τον μακαριστόν Γέροντα, τον πατέρα Ιουστίνο τον Πόποβιτς, τον μεγάλον αυτόν Δογματολόγο και Θεολόγο Σέρβο. Εκεί, πολύ ωραία, παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια τον Πάπα και την αίρεσή του. Εμείς θα μένουμε στην Πίστη μας […].

[Είδαμε] την υστερία των καναλιών της πατρίδας μας, και δη των ιδιωτικών, για την κηδεία του Πάπα. Όλα αυτά είναι ύποπτα∙ είναι διάβολος μέσα! Δεν υπάρχει Άγιο Πνεύμα στον Παπισμό.»

Στη συνέχεια ο σεβασμιώτατος έκανε ένα λογοπαίγνιο, η κατακλείδα του οποίου ήταν: «Αιώνες έχει να “επισκεφθεί” τη Ρώμη το Άγιο Πνεύμα!», όπως είπε επί λέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: